Normandija: D-day kelias ir II Pasaulinio karo randai

Normandijos krantuose II Pasaulinis karas paliko tokius pėdsakus, kad tiems, kurie čia atvyksta šiandien, vis dar šiurpsta oda. Bent jau man tai tikrai. Pakrantės, nusėtos bombų paliktomis žaizdomis. Kariniai pabūklai ir bunkeriai, menantys nacių užmojus. Tūkstančiai baltų kryžių, kurie saugo už laisvę gyvybę paaukojusiųjų atminimą. Keliaujant po Normandijos pakrantę neįmanoma praleisti D-day maršruto, kuris veda į karo pažymėtus paplūdimius, miestelius, jų muziejus ir, deja, kapines.

Nesu istorijos žinovė. Karo temų apskritai vengiu - nemėgstu apie tai nei filmų, nei knygų. Vis tik viešėdama Normandijoje naujomis akimis pažvelgiau į tai, kas dėjosi pasaulyje ne taip ir seniai. Būdama tose vietose, kur savo gyvybę paaukojo tūkstančiai žmonių, matydama nesuvokiamo dydžio patrankas, girdėdama kaip JAV kareivių kapinėse pagerbiami žuvusieji, susimąsčiau iš naujo, kiek visko žmonija pergyveno. Mano 95-erių močiutė išgyveno II Pasaulinį karą. Nedaug apie tai yra man pasakojusi, bet ji vis dar aiškiai prisimena, kaip teko tuščiom ir vienai be artimųjų, visai jaunai, bėgti iš šalies kaip stovi ir tikėtis geriausio. Jai nusišypsojo laimė, bet daugeliui - ne.  

D-day kelionei mums užteko vienos dienos, nors, tikiu, kad istorijos gerbėjai čia rastų ką nuveikti ir kur apsilankyti kur kas ilgesniam laikui. Dalis vietovių ir muziejų yra mokami, dalis - ne. Tik nepamirškite pasižiūrėti darbo laiko iš anksto, kad netektų atvažiavus likti už uždarytų durų. Labiausiai patikęs man - Airborne muziejus Sainte-Mère-Eglise miestelyje. Jame visas dėmesys skiriamas JAV oro desantininkams, išsilaipinusiems Normandijoje lemtingomis 1944 m. birželio 5-6 naktimis. Muziejuje daug atributų, vaizdo medžiagos, eksponuojami ir restauruoti bemotoriai lėkuvai-sklandytuvai (angl. paragliders).

Keliaujant D-day keliu jus nuolat lydės Prancūzijos, JAV ir D. Britanijos vėliavos - taip, ko gero, atiduodama pagarba šių valstybių kariams. Taip pat netrūks įvairių paminklų, skirtų istorijai pažymėti. Man pats įspūdingiausias - tiesiai ant balto paplūdimio smėlio pastatytas plieno monumentas Les Braves, vaizduojantis Laisvės sparnus. Juos kasdien skalauja šaltos vandenyno bangos.

Pointe du Hoc iškyšulys su krateriais, išmuštais bombų
Masyvūs nacių ginklai nuo kranto puolė amerikiečius ir kitus jų sąjungininkus
Viskas ten stovi kaip buvę - ištisi bunkerių labirintai, betoniniai monstrai su ginklais
15 tūkst. baltų kryžių...
Paminklas "Les Braves" Omaha paplūdymyje kartoms primena, kiek kainavo laisvė
Nacių bunkeriai ir jų infrastruktūra
Sainte-Mère-Église miestelis ir jo muziejaus eksponatai
Ten aš tokia maža prie didelės patrankos
Jaunasis istorijos gerbėjas
In memoriam...





 





Komentarai

  1. Mi ne scias, ĉu vi interesus mian kazon. Jen la D-ro Itua Kontakto Informo, drituaherbalcenter @ gmail.com Aŭ movebla +2348149277967 Li ankaŭ parolas pri Whatsapp.
    Mi estis traktita pri la genotipo de Ipatito C, komencante la 14-an de januaro 2017 Mi estis traktita kun D-ro Itua Herba Medicino, kiun li preparis kaj sendis al mi Vian EMS-Kuraciston kaj mi ricevis ĝin @ Ohio Post Office. Mi trinkas en du semajnoj, kiam li instruis mi kaj mi estis kuracita. Ĝuste dum du semajnoj: Ne ĝojas. Jen mi feliĉas, kaj mia koro plenigas ĝojon.
    Mi portas altan riskon de Lymphoma-recidivo pro konstanta ekspozicio al la hepatito C-viruso.
    Por ke mi havu la maksimuman ŝancon de kuracilo de mia Non-Hodgkins Lymphoma, la Hepatito C devas esti traktata ĝustatempe aŭ mia vivo endanĝerigas. D-ro Itua denove faris mian vivon signifa. Kaj al mia amiko Nicky, kiu direktis min al Dr itua herba centro, mi ĉiam proklamis al vi mian karan amikon. Doktoro Itua Certigis min, ke li ankaŭ povas kuraci la sekvan malhelpon, VIH, COPD, DIABETES, HERPES VIRUSO, HEPATITO,

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą