Vokietijoje Kalėdos ateina anksčiau

Taip jau būna, kad darbai ir kasdienybės rūpesčiai ima ir pradangina šventinę nuotaiką. Tada belieka... krautis lagaminą ir bent savaitgaliui pabėgti. Pabėgti ten, kur Kalėdinė nuotaika spindi lempučių girliandose, garuoja gardaus karšto vyno puodelyje, slepiasi imbierinio meduolio spalvotame glaiste... Kalėdinės nuotaikos ir dvasios su kaupu galima rasti visai netoli – Brėmeno ir Hamburgo Weihnachtsmarkt. Šventinė atmosfera ir žmonės – štai kas mugėse svarbiausia. Vietiniai ir svečiai, pasidabinę elnių ragais ir Kalėdų senelių kepurėmis, kalėdinės giesmės, lempučių mirgėjimas, cinamonų ir imbiero kvapai, kutenantys nosį... na, gerai gerai, ir gardus bei šildantis Glühwein. Čia žmonės tikrai moka džiaugtis ir švęsti.  

Brėmeno svetingumas  

Brėmenas – ne toks jau ir mažas miestas (jame gyvena daugiau kaip 0,5 mln. gyventojų). Vis tik visos lankytinos vietos glaudžiasi greta. Žymusis Schnoor rajonas su mažais namukais, didžioji turgaus aikštė su Švento Petro katedros bokštais, žinoma, keturi Brėmeno muzikantai, akmenimis grįstos Vėzerio upės krantinės... O artėjant šventėm visas miestas dar ir kalėdiniu rūbu pasipuošia.
 

Brėmene kalėdinės mugės pradeda šurmuliuoti dar lapkričio pabaigoje. Centrinėse aikštėse ilgam įsikuria prekeiviai, lankytojus viliojantys rankų darbo šventiniais papuošimais, eglutės žaisliukais, vainikais, gardžiais meduoliais, karštu obuolių sidru ir, be abejonės, vynu. Mediniai prekybininkų namukai tampa tarsi kitu pasauliu, apjuostu niekad negestančiomis lempučių gijomis. Dieną mugėse daugiausia turistai, tačiau po darbų čia susitinka ir miestiečiai – pabendrauti ir po vieną kitą puodelį vyno išgerti. Taip, perskaitėte teisingai, karštas vynas čia pilstomas į puodelius: užstatas už puodelį 2-3 eurai, vynas – dar tiek pat. Grąžinus puodelį užstatas atiduodamas, o jei norisi suvenyro – išgėrus vyną dėk puodelį į krepšį ir eik toliau. Kiekviena prekyvietė vyną pilsto į vis kitokius puodelius. Taip ir visą kolekciją galima susirinkti.
 

Čiupt už kojų ir kalėdiniai norai pildosi

Sklidini puodeliai karšto vyno

Kiek ramiau nusiteikęs garsusis Schnoor rajonas (Schnoorviertel). Kadaise buvęs varguolių prieglobsčiu, šiandien tai – tikra miesto pažiba. Unikalus ir autentiškas mažų namų rajonas tik per stebuklą nebuvo sugriautas, o vėliau jį imta restauruoti išsaugant autentišką architektūrą. Siauros gatvelės ir vokiškos stilistikos namai su medinėmis sijomis – puikiai tinka ramesniam pasivaikščiojimui. O ir vietinai čia mielai bendrauja. Sutiktas impozantiškas vietinis, antikvariato savininkas, mielai papasakojo kelias miesto legendas apie garsiuosius kubilų gamintojus ir viešąsias pirtis, į kurias pats popiežius keliaudavo slaptu tuneliu tiesiai iš miesto katedros. Žinoma, ir šiame rajone Kalėdos jaučiasi: languose žybsi lemputės, suvenyrų parduotuvės kvepia cinamonu, o ištisus metus veikianti  kalėdinių prekių parduotuvė, ko gero, kaip niekad pilna pirkėjų.
 


Gražūs, bet baisiai brangūs žaisliukai
Miestas pasikeičia sutemus. Įžiebiamos visos šventinės dekoracijos, o miesto gatvėse skamba dainos, giesmės. Beje, apie lemputes. Jų čia tiek, kad elektros šio miesto skaitliukai paskutinį metų mėnesį, ko gero, prisuka rekordines sumas.
 

Hamburgas irgi švenčia  

Visai netoli Brėmeno esantis Hamburgas taip pat anksti pradeda laukti Kalėdų. Lengviausia jį pasiekti traukiniu (rekomenduoju bilietus pirkti internetu ir ieškoti akcijų, būna ir grupinių bilietų, kurie kur kas pigesni, belieka susirasti kompaniją). Pakiliai nuotaikai netrukdo net ir lietingi orai, dažni gruodžio mėnesį tiek Brėmene, tiek Hamburge. Kaip sako vietiniai, sniegas jiems nėra būtinas Kalėdų atributas (dabar žinau, kodėl:). Tačiau pirmiausia verta ne į Hamburgo muges užsukti, o pasivaikščioti miesto kanalais. Būtent Hamburgas gali girtis bene didžiausiu tiltų ir tiltelių, jungiančių senuosius kanalus, skaičiumi – jų čia daugiau kaip 2 tūkstančiai. Čia pat galima apžiūrėti ir senuosius raudonų plytų pirklių pastatus, kuriuose šiandien įsikūrusios įvairios institucijos ir bendrovės. 
 

Žinoma, Hamburgas kur kas didesnis nei Brėmenas, tad mugėse tenka pastovėti kur kas ilgesnėse eilėse, sunkiau prasibrauti ir prie prekystalių. Tačiau ir čia atmosfera šventinė, žmonės malonūs, nuotaika puiki net ir purškiant lietui.
 
  
Ir aš ten buvau, meduolių ragavau, vyną gėriau...  

Kalėdinės mugės Vokietijoje – tikras išbandymas skrandžiui. Bevaikštant nosį kutena patys įvairiausi kvapai: vokiškos dešrelės, kurių ilgis gali būti ir pusė metro, bulviniai blynai, vafliai, meduoliai, cinamonu apibarstyti riešutai... Tiesiog gatvėje galima paragauti ne tik tradicinio Glühwein, bet ir garuojančio uogų ir vaisių vyno, kurį į molinius puodelius pilsto skrybėlėtas ponas. Kainos baisiai nesikandžioja, tad pagundoms atsispirti sunku.
 
Meduolių namelis
Barmenas Brėmeno mugėje
Karštas gervuogių vynas

Taigi, vos kelios dienos Vokietijoje ir rankinis bagažas pilnas Kalėdų. Ne ne, nenusipirktų, nes ne pirkiniuose slypi šventinis džiaugsmas. Vien buvimas tarp šventiškai nusiteikusių žmonių, kur girliandos šviečia dieną naktį, o kalėdiniai garsai ir kvapai lydi kur tik pasisuksi, garantuoja geros nuotaikos dozę tikrai ilgam. 

Frohe Weihnachten!   

P.S. Einu iš spintos traukti lempučių ir puošti namų :)  
 

Komentarai

  1. Kaip gražu...labai net gi. :) O kiek kainuoja lėktuvų bilietai į Vokietiją kalėdiniu laikotarpiu? Turbūt daug brangiau...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą