Įkvepiantis mados ir fotografijos pasaulis: T. Walker paroda Londone

Susipažinkite, jis – britų fotografas Tim Walker (41 m.). Jo braižo neįmanoma supainioti su niekieno kito: kiekviename kadre aliuzija į pasakų pasaulį, kiekvienoje nuotraukoje savita istorija, kurioje persipina ekstravagancija, humoras ir šiek tiek absurdo, kur mada tampa žaidimu, o pozuojantis žmogus – lėle, fėja, zuikiu, bepročiu rūkaliumi, vapsva ir dar galai žino kuo...   T. Walker nuotraukose neįtikėtiniai puikiai dera neproporcingai dideli atributai ir garsių dizainerių išpuoselėtos suknelės, į kurias įsispraudsusios miniatiūrinės manekenės. Jo kadruose gerai žinomų žmonių veidai įgauna naujus amplua. Ir svarbiausia, perkrautame fone mada atsiskleidžia kur kas geriau nei standartinėje fotosesijoje, o kartais net sunku suprasti, kas gi nuotraukoje svarbiau – drabužis ar aplinka ir jos patys netikėčiausi elementai. Tiesa, T. Walker pats pripažįsta, kad jo fotografija kartais balansuoja ant kičo ir dirbtinumo ribos. Galima rasti net tokius T. Walker apibūdinimus kaip kad the most un-fashiony of fashion photographers.

Sometimes when you're taking a picture an extraordinary sense of luck and chance takes over and propels you to make pictures that you couldn't in your wildest dreams have imagined. This is the magic of photography. - Tim Walker 

T. Walker išskirtinis braižas – ne tik crazy idėjos, bet ir aplinka, kurioje jis fotografuoja. Kai daugelis mados ir ne tik fotografų užsidarė studijose (kas dėl finansinių aplinkybių, kad dėl fantazijos stygiaus), jis nuolat ieškojo ir ieško išskirtinių vietų savo fotosesijoms – ar tai būtų negyvenami ir apgriuvę namai, ar užmiesčio kaimai, pilaitės ir plyni laukai. Jei prireiks, jis skris net į Afriką ar kitą pasaulio kraštą, kad tik kadras būtų autentiškas.

Pačioje pradžioje T. Walker visą savo dėmesį skyrė dokumentinei fotografijai ir portretams, tačiau tai truko neilgai. Vos sulaukęs 25-erių, jis nufotografavo pirmąją savo fotosesiją žurnalui "Vogue", ir nuo to laiko yra nuolatinis britiško, amerikietiško, prancūziško ir itališko mados žurnalo-guru nuotraukų autorius. Jo kadrai nuolat puošia ir kitus nupudruotus mados žurnalus. Tačiau, kaip pats fotografas prisipažįsta, jam prie širdies labiausiai būtent portreto žanras,  dažniausiai fotografuojamas prie nuobodaus balto fono. Tokiems nuobodiems (perkeltine prasme) T. Walker portretams jau pozavo britiškos mados ikona Dame Vivienne Westwood, charizmatiškos akotrės Tilda Swinton, Helena Bonham Carter, Scarlett Johansson, mados provokatorius Alexander McQueen ir daugelis kitų žymių ir ne tokių garsių mados, kino, muzikos pasaulio žmonių. 

The set up the table and the white background  has been the same since the birth of photography, but how do we make that interesting? I think that's where I'll go next…" - Tim Walker

T. Walker fotografuoja tik su juostiniu fotoaparatu. Pasak jo, skaitmeninė fotografija labai riboja nuotraukų kokybę bei spalvų spektrą ir, be viso to, dar pradangina vieną svarbiausių elementų fotografijoje tamprų ir trapų ryšį tarp fotografo ir pozuojančio asmens. Jis labai kruopščiai ruošiasi kiekvienai fotosesijai: rengia detalius scenarijus, paišo idėjas ant popieriaus, pats prisideda prie scenografijos kūrimo. Kitaip tariant, nuo pradžios iki galo kuria ir pasakoja galvoje gimusią istoriją.

Pasižiūrėkite ir įvertinkite patys, kokia gali būti žmogaus fantazija ir kokius pavidalus ji įgauna spragtelėjus fotoaparato mygtuką. Ir jei patiks tai, ką pamatysite, apsilankykite Londone, Somerset house galerijoje, kur iki 2013 m. sausio pabaigos eksponuojama unikalaus mados fotografo T. Walker paskutinių ketverių metų darbų paroda (įėjimas nemokamas) – Tim Walker: Story Teller. Rodos, vos kelios nedidelės salės, bet patenki į kitą pasaulį. Visa ekspozicija neįprasta daugiau kaip 150 nuotraukų parodai. Tuščias erdves užpildo  ir nuotraukas papildo fotosesijoms naudoti daiktai: pradžioje jus pasitiks mėlynas lėktuvas, įstrigęs židinyje, vėliau sutiksite baltą gulbę ir vabalų orksetrą, o išeidami nepamirškite atsisveikinti su gigantiška lėle draugišku veidu (nors fotosesijoje ji tikrąją ta žodžio prasme nuspyrė manekenę nuo kalno).

Patikėkit, vieno karto parodai apžiūrėti nepakaks. Joje lankiausi du kartus ir dar mielai įdėmiau pastudijuočiau nuotraukas, kad bent akimirkai pasinerčiau į kreivų veidrodžių ir stebuklų šalį. Tik būkite atsargūs, T. Walker pasaulis taip įtraukia, kad įlindę į triušio urvą galite nebenorėti grįžti atgal į realybę!


Sveiki atvykę į įkvepiantį T. Walker pasaulį


"Mechanical dolls". Fotosesija Italijos "Vogue", 2011 Spalis
Tos pačios itališko "Vogue" fotosesijos atributika mechaninė lėlė
              Mano nuotrauka favoritė: Agyness Deyn su Valentino suknele. Fotosesija Namibijoje britiškam "Vogue", 2011 Gegužė
Olga Shearer ant dangiškojo arklio su Valentino suknele. 2007
Helena Bonham Carter portretas."Vanity Fair", 2011 Kovas
Garsusis McQueen portretas. Britų "Vogue", 2009


Fotosesija "Exploding pipe", 2007. Parodoje galima pamatyti video medžiagą, kaip vyko ši smagi fotosesija
Fotosesija "Lady Grey" itališkam "Vogue". 2010
Fotosesijos "Like a Doll" eskizai
Vienas didžiausių T. Walker kada nors naudotų atributų fotosesijoje milžiniška lėlė



P. S. Jei Londone artimiausiu metu lankytis neplanuojate, nemažą T. Walker nuotraukų galeriją galite peržiūrėti jo asmeninėje svetainėje www.http://timwalkerphotography.com/

Komentarai

  1. Sorry, už ne pačią geriausią nuotraukų kokybę - fotografuota telefonu, po ranka nebuvo rimtesnės technikos :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą