Pietų Italijos perliukas – Alberobello

Apie šį miestelį Italijos pietuose sužinojau visiškai atsitiktinai. Tą kartą (2010 m.), planuojant kelionę, apie jį man papasakojo internete rastas vienos britės įrašas. Alberobello. Vien pavadinimas žada nepamirštamus įspūdžius. Kalbu apie miestelį, esantį Apulia regione, netoli Bari uosto. Jo unikalus architektūrinis paveldas 1996 m. buvo įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Pamačius miestelio įžymybes iš karto kyla klausimas, kas tai? Trolių namai? Mažos nykštukų pilys? Tai Trulli. Namai, iki šių dienų statomi pagal senąsias tradicijas. Vienoje vietoje savo stogus lyg kepures į dangų tiesia daugiau kaip 1 tūkst. jų. Būdamas čia jautiesi lyg kokioj filmavimo aikštelėje, tetrūksta mažų žmogeliukų aplinkui. Nejučia pagalvoju, ar remčiau lubas užėjusi į svečius?

Ar norėtumėte gyventi tokiame namuke?
Tykios Alberobello gatvės

Trulli stogai – tikra miesto puošmena

Trulli, manoma, pradėti statyti dar XIV amžiuje, tačiau tikslių žinių, iš kur kilo tokie architektūriniai sprendimai, kodėl čia buvo statomi būtent tokie pastatai, trūksta. Vis tik gana racionalių paaiškinimų ir spėjimų yra. Tikima, kad tokius namukus anuomet žmonės statė dėl kelių priežasčių: pirmiausia, tokius pastatus buvo galima lengvai nugriauti ar perkelti į kitą vietą, be to, taip buvo galima išvengti naujų gyvenviečių apmokestinimo - juk namas tai tas pats. Tokį mobilumą užtikrino namo konstrukcija: apvalūs Trulli su kūginiais stogais buvo ir tebėra statomi be jokio skiedinio. Taip taip, tokie namukai iš kalkakmenio statomi iki šiol. Ką čia namukai, visos pilys, viešbučiai ir bažnyčios. Gudru, tik kažin kiek užtrunka tokį namuką surinkti ir išrinkti?

Lauko augalai sulig stogais
Mažos durelės, maži ir langeliai


Siestos metu  mažose miesto gatvėse gyvybės nedaug

Dalyje Trulli įsikūrusios smagios suvenyrų krautuvės ir kavinukės, tačiau daugelyje jų vis dar gyvena vietiniai gyventojai. Nieko sau, gyveni prieš amžių amžius pastatytame, ir vis dar kaip uola stovinčiame, name, kurį pasirodo, esant reikalui gali ir išsimontuoti! Beje, ar pastebėjote nuotraukose, kad namų stogus puošia mistiniai ženklai? Jie ten neatsitiktinai  nuo blogos akies, turtams pritraukti, meilei išlaikyti... Vietiniai sako, kad veikia.

Namų stogus mistiniais simboliais margina ir dabar. Gyventojai šventai tikie, kad jie padeda
Rugsėjo viduryje čia turistų vienetai, gatvėse daugiausia vietinių


Senojo Trulli gyventojai džiovina kaštainius

Aplinkai Alberobello gyventojai skiria ypatingą dėmesį
Pietiečiai italai labai svetingi, nors anglų kalba čia sunkiai praverčia. Tačiau, jei ištarsit bent kelis žodžius itališkai, simpatija garantuota prekybininkas pavaišins kokiu apelsinu, senoliai palydės šypsena ir linkės sėkmės. Kad čia  skurdesnis Italijos regionas matyti  ne tik  dėl gamtos ar prastų anglų kalbos žinių. Vietiniai kepa storesnį picos pagrindą, kad būtų sočiau, mėgsta arklio mėsą, galiausiai, jų automobiliai ne tokie prabangūs. Bet nuoširdumo ir itališko mentaliteto čia su kaupu. Taigi, jei klaidžiosite po pietų Italiją ir būsite netoliese, nusukite nuo kelio į mažą Alberobello miestelį. Liksite sužavėti. O jei ieškosite sau patinkančio Trulli, žinokite, 111 numeriu pažymėtas – jau rezervuotas :)  
 
Prekybininkų gatvelė

Šis Trulli – mano favoritas
Mėnulio šviesoje Alberobello dar kitoks – mistiškas, paslaptingas


Ciao!



Komentarai