Cinque Terre – Italijos Rivjera (I)

Traukinys iš pagrindinės La Spezia (Ligūrijos regionas) stoties į Cinque Terre Penkių Žemių nacionalinį parką nuveža vos per keliasdešimt minučių. Nemažą kelio dalį tiesiog uolose išraustais tuneliais riedantis traukinys yra patogiausias būdas pasiekti penkis žvejų miestelius, įsikūrusius ant stačių Ligūrijos jūros skardžių. Jie Italijos Rivjeros vizitinė kortelė.


Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola ir Riomaggiore miestelių pavadinimai tirpste tirpsta burnoje. Nedideli, spalvingi, su tradicinėmis žaliomis namų langinėmis, susispietę ant uolų taip, lyg atrodo nuo ankštumo čia gyvenantiems turėtų trūkti oro. Dalis turistų iš vieno miestelio į kitą keliauja traukiniu, t. y. aplankę vieną grįžta į stotį ir važiauja tolyn (traukinys nestoja tik Corniglia). Bet kada įšokti į traukinį galimybę suteikia Cinque Terre Card Train, kainuojanti apie10 eurų asmeniui. Kita galimybė pirkti vienkartinį traukinio bilietą ir miestelius lankyti pėsčiomis. Žygis turėtų tęstis maždaug 18 km Sentiero Azzurro keliu. Jis beveik visada vingiuoja prie pat jūros skardžio, tad panoramų gražumas kartais niekaip netelpa į fotoaparato objektyvą. Eiti keliu nesudėtinga, tik nepamirškite vandens, kremo nuo saulės ir kepurės. O jei vykstate sezono metu, geriausia susiruošti anksti ryte ir gaiviau, ir turistų mažiau.

Pirma stotelė vykstant iš La Spezia Riomaggiore. Sunku ir patikėti kaip jis įsispraudęs uolose. Stati pagrindinė jo gatvė Via Colombo veda tiesiai prie miniatiūrinio uosto. Nors lopinėlis jūros mažam uostui gyvybiškai svarbu vietiniams, nes čia gyvena ištisos žvejų kartos. Namai čia nugairinti vėjų, romantiškai apskabytu tinku, susispaudę taip, lyg atrodytų, kad visas miestelis yra vienas neįsivaizduojamos konstrukcijos pastatas. Tokia architektūros koncentracija būdinga visiems Cinque Terre miesteliams. Riomaggiorre atrodo mažiausias iš visų penkių, užimantis vos 10 kvadratinių kilometrų, bet duomenų, kad jis būtent toks - nerandu. Galbūt tai optinė apgaulė, nes Riomaggiorre nuo jūros šauna statmenai aukštyn, į plotį jam čia net nėra galimybių plėstis.

Riomaggiorre miestelio statumai

Siauros gatvės, grįstos akmenimis
Toliau du keliai: arba grįžti ir laukti traukinio, arba eiti pėsčiomis į kitą miestelį Manarola. Romantikai neturėtų praleisti progos, nes kelias iš Riomaggiorre į Manarola dar vadinamas Via dell’Amore Meilės taku. Už įėjimą reikia papildomai sumokėti, bet jei turite Cinque Terre Card įėjimas nemokamas. Einant nesparčiu žingsniu, o kitaip ir nepavyks, nes akis yra kur paganyti,  kitą miestelį galima pasiekti per 20-30 minučių. Piminė šio kelio paskirtis buvo darbininkų, XX a. amžiuje tiesusių čia geležinkelį, judėjimui. Vėliau jis tapo įsimylėjelių iš dviejų gretimų miestelių susitikimo vieta. Dabar čia savo meilės spynas rakina ir turistai iš viso pasaulio.
 
Via dell’Amore yra vos 1 km ilgio, lengviausia atkarpa išsiruošusiems po Cinque Terre

Kelią puošia visur prirakinėtos spynos amžinos meilės simboliai

Meilės baro iškaba

Paskutiniai žvilgsniai į Riomaggiorre miestelį. Dar porą žingsnių ir jis išnyksta už uolų
Manarola įsitaisęs ant 70 m skardžio. Tai antras pagal mažumą miestelis Cinque Terre. Kaip ir Riomaggiorre čia vyrauja spalvoti namai su žaliomis langinėmis, prie durų priparkuotos, o gal reiktų sakyti prišvartuotos, valtys, stačios ir siauros gatvės. Įdienojus turistų daugėja, vis sunkiau prasilenkti. Pagrindinėje miestelio akštėje prie uosto visos kavinukės užsėstos. Kainos kandžiojasi. Miestelyje verta apžiūrėti gotiškąją San Lorenzo bažnyčią (1338 m.), gynybinį bokštą ar šiaip paklaidžioti aplink. Kuo aukščiau kilsite, tuo įspūdingesni vaizdai. Bet kai karšta, ropštis į viršų sunku.

Manarola kaitinasi saulėje. Daugelis žmonių čia važiuoja jos palydėti, tuomet visas miestelis nusidažo rausvai
Rugsėjo antra pusė, bet turistų srautas didelis

Prisiparkavo
 
Laukite tęsinio... 


Komentarai