Ekskursija po Londono muziejus ir galerijas. I dalis

Londone kasdien duris lankytojams atveria daugiau kaip 300 meno galerijų ir muziejų. Norint visus aplankyti, manau, prireiktų gerų metų. Kiekvienas Londone ras eksponatų pagal savo skonį. Sakote, kad muziejų nemėgstate? Aplankykite bent kelis populiariausius ir, garantuoju, nuomonė pasikeis. Londono muziejai ir galerijos – tai unikali galimybė pamatyti Egipto mumijas, dinozaurų pasaulį, pirmąsias kosmines stotis, senuosius automobilius, C. Monet ir V. Van Gogh'o paveikslus, susipažinti su laivininkystės, kino, animacijos, mados istorija, iš arti pamatyti modernaus meno psichozę... Beje, dažniausiai visiškai nemokamai.

Kol kas pati esu aplankiusi pačius didžiausius ir populiariausius šio miesto muziejus ir galerijas. Sąraše dar laukia nemaža jų eilė. Tokiuose muziejuose, kokius siūlo Londonas, galima praleisti valandų valandas. Pavyzdžiui, per dieną gerai apžiūrėti British Museum ar Natural History Museum neįmanoma net jei bėgtumėte. Susidomėjote? Kviečiu į nedidelę virtualią ekskursiją!

Britų muziejus (British museum). Tai seniausias (1753 m.) ir vienas didžiausių muziejų  pasaulyje. Jo salėse eksponuojama beveik 8 mln. eksponatų iš žmonijos istorijos ir kultūros lobyno. Čia sukaupta ir didžiausia senovės Egipto artefaktų kolekciją už Egipto ribų. Būtent ji labiausiai masina turistus aplankyti šį muziejų. Tačiau čia daug dėmesio skirta ir graikų bei romėnų istorijai, Azijos ir kitų kontinentų kultūroms. Britų muziejus yra trečias lankomiausias muziejus pasaulyje (2011 worldwide museum attendance numbers): pernai jį aplankė 5,8 mln. lankytojų. Sakoma, kad norint atidžiai peržiūrėti visą muziejaus kolekciją prireiktų savaitės. Per geras 4 valandas aš tesuspėjau apžiūrėti senovės Egipto (mane labiausiai dominusi) ir graikų bei romenų ekzpozicijas. Sužavėjo tai, kad muziejus buvo pilnas vaikų, kurie kartu su mokytojais sprendė įvairias užduotis prieš akis matydami labai vaizdingą ir autentišką vizualizaciją. Tai bent istorijos pamokos!


Muziejaus interjeras įspūdingas








Vienas vertingiausių muziejaus eksponatų – Rozetės akmuo, kuris padėjo iššifruoti egiptiečių hieroglifus. Akmuo sveria net 760 kg. Egiptas siekia susigrąžinti šią vertybę ir teigia, kad ji buvo išvežta iš šalies neteisėtai.
Vienas žinomiausių ir galingiausių Egipto faraonų – Ramzis II. Lyginant su kitais Egipto faraonais, būtent Ramzis II buvo dažniausiai vaizduojamas skulptūroje. Tai lėmė, kad jis buvo garbinamas dar ilgai po mirties. Spėjama, kad skylė krutinėje atsirado tuomet, kai Napoleono kariai mėgino nuversti milžinišką statulą žemyn.
Senovinės Egipto freskos, puošusios raštininko Nebamun, kaip spėjama gyvenusio 1500 m. pr. Kristų, kapavietę Tėbuose, fragmentas autentiškas. Šiuo metu senųjų Tėbų vietovėje yra Luksoro miestas, tačiau kapavietės tiksli vieta nebežinoma. Spėjama, kad freskoje vaizduojama medžioklė kaip pomirtinio gyvenimo džiaugsmo akimirka.
Įspūdingas freskas Senovės Egipte tapė štai tokiais teptukais, o spalvas išgaudavo maišydami įvairius mineralus ir uolienas
Mumijų salė (Egyptian death and afterlife: mummies) bene įspūdingiausia

Senovės Egipte mumifikacija vykdavo net 70 dienų: 40 dienų buvo skiriama kūno parengimui, 30 dienų jo įviniojimui į paruoštus audinius. Viską vainikuodavo specialūs ritualai, lydintys žmogų į pomirtinį gyvenimą. Iš mirusiojo kūno išimdavo visus organus, tačiau kai kurie šaltiniai nurodo, kad širdis būdavo paliekama. Turtingųjų mumijos buvo dedamos į išpieštus ir net auksuotus sarkofagus, paprastų egiptiečių – į elementarias dėžes.
Autentiška egiptiečio mumijaSenovės Egipte mirusiuosius mumifikuoti pradėta maždaug nuo 3300 m. pr. mūsų erą.     
Pradžioje kūnai buvo tiesiog įsukami į vienspalvius audinius, vėliau pradėta ant jų ir piešti.
Egiptiečiai taip pat mumifikuodavo ir mirusius gyvūnus, dažniausiai kates.
Graikų ir romėnų salėje vyksta dailės pamoka
Susigūžusi Venera (angl. Crouching Venus). Skulptūra vaizduoja kaip nuoga deivė, užklupta maudynių metu, mėgina pridengti savo kūną rankomis. Skulptūra datuojama I a.
Speciali salė, kurioje eksponuojami Panteono (Akropolis, Atėnai) artefaktai, datuojami 447 m. pr. Kristų


Laukite tęsinio!

Komentarai

  1. Labai įdomus aprašymas, gerai, kad papildytas svarbiais faktais ir nuotraukomis. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą