Patarimai keliaujantiems į Indoneziją (II)

Išbandykite.  
*Gili Air - rojus paviršinio ir giluminio nardymo gerbėjams. Čia įsikūrusios ištisos nardytojų mokyklos, kurios žada tave išmokyti nardyti greičiau nei per savaitę. Tačiau ir su paprasta kauke bei vamzdeliu galima pasigrožėti koraliniais rifais ir spalvotomis žuvytėmis tiek prie pat salos krantų, tiek ir plaukiant ekskursija toliau nuo jos. Jei pasiseks, pamatysite ir vėžlius, kurie auginami Gili Meno saloje ir vėliau paleidžiami į laisvę. 
*Javoje, jei tik turėsite laiko, nueikite į pusdienį trunkančius gaminimo kursus, kur vietinė virėja jus išmokys pasigaminti kelis indonezietškus patiekalus. Smagu, nes tada ir draugams galima tikras autentiškas lauktuves parvežti - surengti egzotišką vakarienę indonezietiškai. Patikėkite, visiems labai patiks. Rekomenduoju kursus, kuriuos Džogdžoj rengia "Via via" kavinė.

Nemokėkite. 
* Jei nutarsite lipti į Ijen ugnikalnį (naktį ar dieną), prie jūsų prisigretins vietiniai ir prisistatys gidais, kurie čia esą privalomi. Tiesa ta, kad gidų čia nereikia. Taip darbininkai ir kiti mėgina uždarbiauti. Tiesa, jei norite su jais nusifotografuoti, galioja nerašyta taisyklė už tai jiems sumokėti kelis tūkstančius rupijų arba cigaretėmis. Prie mūsų buvo priėjęs toks vienas "gidas" ir prašė 150 tūkst. pinigų, jeigu norime nusileisti į unikalnio kraterį pasižiūrėti, kaip kasama siera. Atsisakėme ir vėliau nusileidome ten savarankiškai be jokio užmokesčio, kaip ir daugelis. Tiesa, "gidui" pavyko rasti kitas aukas.
* Pasižiūrėti Bromo-Semeru panoramos galima ir už dyką. Vos 1,5 val. pasivaikščiojimas nakties tamsoje (ryte, manau, ir dar greičiau) ir pasieksite pirmą apžvalgos aikštelę. Vietiniai tikrai nurodys kelią. Lygiai taip pat galima be jokio mokesčio nusileisti į Smėlio jūrą ir užsiropšti ant Bromo keteros, tereikia kiek geriau pamankštintų kojų. Žinoma, jei norite, viešbutyje užsisakykite ekskursiją džipu, kuris jus nuveš visur, tačiau tam reikės pakloti apie 100-150 tūkst. rupijų vienam. Ir - didžiausias minusas - visur turėsite ligi vienos tiksliai suskaičiuotas minutes, kie jų galite vienur ar kitur praleisti.

Paragaukite. Siūlyti įprastų patiekalų - nasi goreng, mie goreng, ayam goreng neketinu. Jų ir taip neišvengsite. Indonezijos virtuvė labai turtinga, ypač gatvėse, tačiau ne visko drįsom paragauti. Keletas rekomendacijų:
* Mano jau išgirtas Olah-olah vištienos ir daržovių troškinys su šviežiu kokoso pienu, kurį rasite Gili Air.
* Murtabak (martabak) - Javoje itin populiarus gatvės maistas. Tai aliejuje kepamas plonos tešlos blynas, kuris yra įdaromas kiaušiniu ir šviežiais laiškiniais svogūnais. Jis susluoksniuojamas į kvadratą ir apskrudęs patiekiamas vienas ar su keliais padažais.
* Terang Bulan - dar vienas Javos skanėstas, kepamas gatvėse. Tai saldus pyragas, gardinamas šokoladu, riešutais ir kietuoju sūriu. Kaloringas ir be galo saldus, skanus ir šiltas, ir  atvėsęs. Angliškai jį vadina full moon.
*  Kepiting - tai porcija krabų, kurie patiekiami su aštriu, austrių ar kitokiu padažu. Tiesa, krabų žnyples reikės patiems išdoroti - sotumas ateina, ko gero, būtent dėl to, kad tenka ilgai pavargti.

Parvežkite. Manau dažniausios lauktuvės iš Indonezijos yra susijusios arba su virtuve, arba su batika. Virtuvei draugams galite parvežti saldaus sojų padažo, palmių cukraus, jau paruoštus prieskonių mišinius garsiajam nasi goreng, krupuk - vietinius čipsus, daromus iš įvairių šakninių daržovių ar specialiai gaminamo krevečių sūrimo, koncentruotą kokosų pieną ir t.t. O batikos margumas tinka ne tik moterims, bet ir vyrams - pasirinkimas visam garderobui ir namų puošybai. Tik neskubėkite, apsidairykite, ir tikrai nepirkite ant kiekvieno kampo sutinkamų dalykų. Autentika ir kokybė slepiasi ir kainuoja daugiau. 

Na, o man, geriausia lauktuvė yra žemdirbio bambukinė kepurė, kurią dėvi ryžių laukuose dirbantys žmonės. Ji panaši kaip Vietname. Rasite mažesnių miestų turguose. Tik vežant namo tenka labai saugoti.

Išmokite. Kelis žodžius vietine kalba nešiotis kišenėje visada praverčia.
Labas rytas - selamat Pagi
Laba diena - selamat siang
Ačiū - terima kasih
Vištiena - ayam
Žuvis - ikan
Kiauliena - babi (valgoma Balio saloje)
Ryžiai - nasi
Makaronai - mie
Kas tai? - Apa ini?
Kiek kainuoja? - Berapa harganya?
Ne, ačiū - Tidak, terima kasih
Karštas vanduo - air panas (pravers, jei norite duše karšto vandens, nes tai Indonezijoje prabanga ir kelia vietiniams juoką, juk ir taip žvėriškai karšta).




Smagios ir saugios kelionės!

Komentarai