Patarimai keliaujantiems į Indoneziją (II)
Išbandykite.
*Gili Air
- rojus paviršinio ir giluminio nardymo gerbėjams. Čia įsikūrusios
ištisos nardytojų mokyklos, kurios žada tave išmokyti nardyti greičiau
nei per savaitę. Tačiau ir su paprasta kauke bei vamzdeliu galima
pasigrožėti koraliniais rifais ir spalvotomis žuvytėmis tiek prie pat
salos krantų, tiek ir plaukiant ekskursija toliau nuo jos. Jei pasiseks,
pamatysite ir vėžlius, kurie auginami Gili Meno saloje ir vėliau paleidžiami į laisvę.
*Javoje,
jei tik turėsite laiko, nueikite į pusdienį trunkančius gaminimo
kursus, kur vietinė virėja jus išmokys pasigaminti kelis indonezietškus
patiekalus. Smagu, nes tada ir draugams galima tikras autentiškas
lauktuves parvežti - surengti egzotišką vakarienę indonezietiškai.
Patikėkite, visiems labai patiks. Rekomenduoju kursus, kuriuos Džogdžoj rengia "Via via" kavinė.
Nemokėkite.
* Jei nutarsite lipti į Ijen ugnikalnį
(naktį ar dieną), prie jūsų prisigretins vietiniai ir prisistatys gidais, kurie čia esą privalomi. Tiesa ta, kad gidų čia nereikia. Taip
darbininkai ir kiti mėgina uždarbiauti. Tiesa, jei norite su jais
nusifotografuoti, galioja nerašyta taisyklė už tai jiems sumokėti kelis
tūkstančius rupijų arba cigaretėmis. Prie mūsų buvo priėjęs toks vienas
"gidas" ir prašė 150 tūkst. pinigų, jeigu norime nusileisti į unikalnio
kraterį pasižiūrėti, kaip kasama siera. Atsisakėme ir vėliau nusileidome
ten savarankiškai be jokio užmokesčio, kaip ir daugelis. Tiesa, "gidui"
pavyko rasti kitas aukas.
* Pasižiūrėti Bromo-Semeru
panoramos galima ir už dyką. Vos 1,5 val. pasivaikščiojimas
nakties tamsoje (ryte, manau, ir dar greičiau) ir pasieksite pirmą
apžvalgos aikštelę. Vietiniai tikrai nurodys kelią. Lygiai taip pat
galima be jokio mokesčio nusileisti į Smėlio jūrą ir užsiropšti ant Bromo
keteros, tereikia kiek geriau pamankštintų kojų. Žinoma, jei norite,
viešbutyje užsisakykite ekskursiją džipu, kuris jus nuveš visur, tačiau
tam reikės pakloti apie 100-150 tūkst. rupijų vienam. Ir - didžiausias minusas - visur turėsite ligi vienos tiksliai suskaičiuotas minutes, kie jų galite vienur ar kitur praleisti.
Paragaukite. Siūlyti įprastų patiekalų - nasi goreng, mie goreng, ayam goreng
neketinu. Jų ir taip neišvengsite. Indonezijos virtuvė labai turtinga,
ypač gatvėse, tačiau ne visko drįsom paragauti. Keletas rekomendacijų:
* Mano jau išgirtas Olah-olah vištienos ir daržovių troškinys su šviežiu kokoso pienu, kurį rasite Gili Air.
* Murtabak
(martabak) - Javoje itin populiarus gatvės maistas. Tai aliejuje
kepamas plonos tešlos blynas, kuris yra įdaromas kiaušiniu ir šviežiais
laiškiniais svogūnais. Jis susluoksniuojamas į kvadratą ir apskrudęs
patiekiamas vienas ar su keliais padažais.
* Terang Bulan - dar
vienas Javos skanėstas, kepamas gatvėse. Tai saldus pyragas, gardinamas
šokoladu, riešutais ir kietuoju sūriu. Kaloringas ir be galo saldus,
skanus ir šiltas, ir atvėsęs. Angliškai jį vadina full moon.
* Kepiting
- tai porcija krabų, kurie patiekiami su aštriu, austrių ar kitokiu
padažu. Tiesa, krabų žnyples reikės patiems išdoroti - sotumas ateina,
ko gero, būtent dėl to, kad tenka ilgai pavargti.
Parvežkite. Manau dažniausios lauktuvės iš Indonezijos yra susijusios arba su virtuve, arba su batika. Virtuvei draugams galite parvežti saldaus sojų padažo, palmių cukraus, jau paruoštus prieskonių mišinius garsiajam nasi goreng, krupuk -
vietinius čipsus, daromus iš įvairių šakninių daržovių ar specialiai
gaminamo krevečių sūrimo, koncentruotą kokosų pieną ir t.t. O batikos margumas tinka ne tik moterims, bet ir vyrams - pasirinkimas visam garderobui ir namų puošybai. Tik neskubėkite, apsidairykite,
ir tikrai nepirkite ant kiekvieno kampo sutinkamų dalykų. Autentika ir
kokybė slepiasi ir kainuoja daugiau.
Na, o man, geriausia lauktuvė yra žemdirbio bambukinė kepurė, kurią dėvi ryžių laukuose dirbantys žmonės. Ji panaši kaip Vietname. Rasite mažesnių miestų turguose. Tik vežant namo tenka labai saugoti.
Na, o man, geriausia lauktuvė yra žemdirbio bambukinė kepurė, kurią dėvi ryžių laukuose dirbantys žmonės. Ji panaši kaip Vietname. Rasite mažesnių miestų turguose. Tik vežant namo tenka labai saugoti.
Išmokite. Kelis žodžius vietine kalba nešiotis kišenėje visada praverčia.
Labas rytas - selamat Pagi
Laba diena - selamat siang
Ačiū - terima kasih
Vištiena - ayam
Žuvis - ikan
Kiauliena - babi (valgoma Balio saloje)
Ryžiai - nasi
Makaronai - mie
Kas tai? - Apa ini?
Kiek kainuoja? - Berapa harganya?
Ne, ačiū - Tidak, terima kasih
Karštas vanduo - air panas (pravers, jei norite duše karšto vandens, nes tai Indonezijoje prabanga ir kelia vietiniams juoką, juk ir taip žvėriškai karšta).
Žuvis - ikan
Kiauliena - babi (valgoma Balio saloje)
Ryžiai - nasi
Makaronai - mie
Kas tai? - Apa ini?
Kiek kainuoja? - Berapa harganya?
Ne, ačiū - Tidak, terima kasih
Karštas vanduo - air panas (pravers, jei norite duše karšto vandens, nes tai Indonezijoje prabanga ir kelia vietiniams juoką, juk ir taip žvėriškai karšta).
Smagios ir saugios kelionės!
Komentarai
Rašyti komentarą