Patarimai keliaujantiems į Norvegiją. I dalis

  • Data. Žinoma, pirmiausia svarbu suplanuoti kelionės datą. Daugelis Norvegiją lanko liepą ir rugpjūtį, kai orai geresni. Tačiau tokiu metu ir turistų čia daugiausia. Jei norisi kiek ramesnės kelionės, kai galima beveik vienumoje pamedituoti ant Preikestoleno uolos ar be streso įveikti Trolių kelią, verta pasvarstyti apie kelionę sezonui dar neįsibėgėjus. Tada turistų kur kas mažiau, gamtos kontrastai itin ryškūs, o ir saulėtų dienų pasitaiko ne viena. Gal birželio pirma pusė  dar ankstoka, bet nuo birželio vidurio – pats tas. Juk nėra blogo ora, yra tik bloga apranga... ir eilės prie Kjerag akmens :)
  • Ekipažas. Jeigu yra galimybė, keliaukite ne dviese, o keturiese. Ypač jeigu planuojate apsistoti ne palapinėse, o namukuose (hyttėse), kadangi pastarųjų daugiausia būtent keturviečių. Mažesnių namelių kempinge gali iš viso nebūti arba vos du-trys, tad jų rezervacija reiktų rūpinti iš anksto. 
  • Maršrutas. Tai bene sunkiausia užduotis – kur važiuoti, ką pamatyti, o ką kitam kartui atidėti. Mano nuomone, per dvi savaites vertėtų apsiriboti daugių daugiausia 2000 km turistiniu maršrutu. Tuomet nereikės lėkti akis išdegus, nes Norvegija už kiekvieno posūkio siūlo neplanuotą sustojimą. Visko vienu ypu pamatyti neįmanoma, tad geriau – praleisto laiko kokybė, o ne pamatytų vietų kiekybė.
  • Keturi ratai. Nepalikite automobilio apžiūros paskutinei minutei. Stabdžiai, geros padangos ir patikimas variklio darbas – būtina. Keliai Norvegijoje geri, tik dėl suprantamų priežasčių siauroki, su daug staigių posūkių. Degalinių šalyje netrūksta, bet daug kur jos automatinės, kur galima atsiskaityti tik mokėjimo kortelėmis. Dyzelio kaina svyruoja nuo 12,5 iki 14,5 NOK (6,5-7 litai). Nepamirškite, nemažai kelių šioje šalyje mokami. Kad neskaudėtų galvos, verta iš anksto internetu įsigyti AutoPass‘ą. Turint jį mokesčiai yra nuskaičiuojami automatiškai. Daugiau informacijos rasite  http://www.autopass.no/Visitors/Visitors%27+Payment 
  • Uostas. Jei ketinama lankyti Norvegijos pietinę pusę, ko gero, patogiau keltu keltis iš Klaipėdos. Jei jūsų maršrutas prasidės šiauriau, pasižiūrėkite, ką siūlo Ryga. Mes kelto bilietus pirkome gana anksti, likus daugiau nei 4 mėn. iki kelionės. Kajutė keturiems ir automobilio vieta pirmyn-atgal (Ryga-Stokholmas-Ryga) atsiėjo apie 1400 litų su trupučiu. Keltuose yra duty free parduotuvės, kavinės, kazino ir pan. Plaukiantiems iš Rygos: keltas „Romantika“ kur kas geresnis nei "Silja Festival".
  • Stogas virš galvos. Norvegijoje kempingų tikrai per akis. Internete nesunkiai galima rasti jų svetaines ar bent kontaktus rezervacijai (birželį važiavome tik su keliomis išankstinėmis rezervacijomis). Svarbu pastebėti, dažname kempinge jau nuo 19 val. sunku rasti šeimininkus, ir ne visi jų ant užrakintų durų palieka telefono numerius. Keturviečio namelio kainos svyruoja nuo 300 iki 800 NOK (apie 150-400 litų): biudžetinis namukas – dvi dviaukštės lovos, staliukas ir virdulys (dušai ir virtuvė bendri), apartamentai – tai yra bene trijų kambarių namukas su virtuve, visais įmanomas patogumais ir net vyno taurėmis. Svarbu! Namukuose pagalvės ir kaldros neapvilktos užvalkalais, vežkitės savo (arba teks kaskart mokėti nuo 20 iki 50 NOK (10-25 litus) už komplektą).  Išvykstant reikalaujama namuką sutvarkyti.
  • Keltai. Keliaujant po Norvegiją ne kartą teks keltis keltu. Už automobilį su vairuotoju ir tris keleivius vidutiniškai teks mokėti apie 140 NOK (čia kaina 5-15 min plaukimo – apie 70 litų). Ilgesnis pasiplaukiojimas atsieis gerokai daugiau, pavyzdžiui, iš Geirangerio į Hellesylt miestelį mūsų visam ekipažui su automobiliu keltas kainavo 590 NOK (beveik 300 litų) - kėlimosi trukmė apie 1 val. bene gražiausiu fiordu. Atkreipkite dėmesį, prie įvažiavimo į keltus kelio juostos yra sunumeruotos – pirma laipinama pirmoji eilė, po to antroji ir t. t. Į antrą eilę reikia stoti tik tada, kai pirmoji jau yra užpildyta ir t. t.

Laukite tęsinio

 
 

Komentarai

  1. Sveiki,
    Planuojame vasarą vykti į Norvegiją. Greičiausiai birželio viduryje. Bilietus keltui kaip suprantu pirkote kažkur kovo mėnesį? Ar pirkote tiesiogiai iš keltų kompanijos ar per LT agentūra, nes jų siūloma kaina net ir domintis taip išanksto siekia beveik 2 tūkst. 4 žmonių kompanijai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sniegena, taip, bilietus pirkome kovo mėnesį tiesiai iš keltų kompanijos internetu: https://netshop2.tallink.com/iki/do/booking/search Rinkomės B klasės kajutę keturiems asmenims. Kajutėje dušas ir tualetas, keturios lovos (dviaukštės) ir staliukas. Sėkmės planuojant kelionę.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kaip jei esi kurjeris ir turi pergabenti siuntas per kelis miestus Norvegijoje. Ką galėtumėte patarti?:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dar reikia nepamiršti pasisaugoti fotikų. Nors atrodo keliaudami nelakstėm labai, bet dvi nuotraukos atėjo :) Taip, kad atsargiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki,planuoju išvykti į Norvegija dirbti,pasirinkau šią šalį,dėl gero užmokesčio.Labai noriu pasiteirauti,gal kam teko pirkti bilietus šioje internetinėje svetainėje?:http://lektuvubilietaiinorvegija.lt/
    Jei taip parašykit savo atsiliepimus,man pasirodė gal patikima svetainė

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, planuoju siusti siuntinuka savo puseserei į Novergiją, dar niekada to nedariau. Kokie jūsų atsilepimai, kurios įmonės paslaugomis naudotis? Dabar planuoju parcelabc, gal turit atsiliepimu?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą