Patarimai keliaujantiems į Norvegiją. II dalis

  • Apranga. Investicijos į aprangą prieš kelionę į Norvegiją – būtinos. Pirmiausia pirkinių sąraše, jei dar neturite, turėtų atsirasti tinkama kalnams avalynė. Juk tikrai kopsite bent jau į Preikestoleną ir Kjeragą. Sausį ir vasarį prasideda žiemos išpardavimai, tuomet ir rekomenduočiau ieškoti tokių batų. Geri batai – pusė kelionės kokybės. Nepamirškite bent kelis kartus prieš kelionę juos avėti. Beje, tokiuose batuose rekomenduojama mūvėti ne medvilnines kojines: tinka bambuko arba sintetinio pluošto. Dar verta pagalvoti apie drėgmei ir vėjui atsparią striukę (rinkitės su gobtuvu) ir kelnes. Svarbiausia patogi, nevaržanti apranga, o keliaujanties birželį tikrai pravers ir pirštinės bei šalikas ar šiltesnė skara.
  • Maistas. Vaizdais sotus, deja, nebūsi.  Žinoma, nors bagažinė bus pilna lietuviškų gėrybių, ko gero, vis tiek užsuksite į Norvegijos maisto parduotuves. Pigiausios jų yra Rema 1000 ir Kiwi mini.  Kaip mūsų Maxima turi Optima linijos produktų, taip ir Norvegijoje Rema 1000 turi savo prekinio ženklo produktus, kurie gerokai pigesni, o kokybė tikrai gera. Pavyzdžiui, Rema 1000 makaronus pirkome vos už 3 NOK (1,5 lito), padažą jiems – 6 NOK (3 litai). Daugiausia bėdų būna su duona: antros dienos pusėje lentynose pigesnės neberasite, liks tik už 15 litų ir daugiau. Vietiniai išperka, tad nusiteikite mokėti už forminę duoną bent du-tris kartus brangiau nei Lietuvoje arba į parduotuvę vykite anksti iš ryto – gal pasiseks.
  • Alkoholis. Norvegijoje įprastose maisto parduotuvėse galite įsigyti tik alaus iki 3,8 laipsnių stiprumo. Svaigesniais svaigiaisiais gėrimais prekiaujama tik specialiose parduotuvėse, kurių dar reikia gerokai paieškoti. Prekybos alkoholiu ypatumai: sekmadienį tokie gėrimai neparduodami, šeštadienį jais prekiaujama iki 18 val., o kitomis dienomis – iki 20 valandos. Alaus kainos prasideda nuo 10 litų, kito alkoholio, deja, nežinau, tačiau girdėjau, kad žiauriai brangu. Beje, į Norvegiją įvežamo alkoholio kiekis yra ribojamas: vienam žmogui galima vežtis 2 litrus  iki 4,7 laipsnių,1,5 litro – nuo 4,7 iki 22 laipsnių ir 1 litrą – stipresnio nei 22 laipsniai alkoholio.  
  • Vietos informacijos centrai. Nepatingėkite ir užsukite – juose galite nemokamai pasiimti į valias pačių įvairiausių lankstinukų, skirtų konkrečiam regionui, miestui, visai šaliai ar lankytinam objektui. Lankstinukai atnaujinami kiekvienais metais, tad juose pateikta naujausia informacija apie kempingus, viešbučius, muziejus, vertus pamatyti objektus, pėsčiųjų kelius ir pan. Tikrai naudinga ir patogu. Ir dar sužinai kažko naujo.  Be to, jie lieka kaip puikus kelionės prisiminimas, nes yra kokybiški ir gausiai iliustruoti.
  • Lauktuvės. Visada smagu ir sau, ir artimiesiems iš įspūdingos kelionės parvežti kokį malonų niekutį dovanų. Man asmeniškai, puiki dovana – pačios įamžinta tos šalies nuotrauka. Norvegijoje tokių lauktuvių nemokamai galima prisišaudyti į valias. Už visų laukiamą magnetuką šaldytuvo kolekcijai teks pakloti ir 20, ir 40 litų. Mažesnes kainas rasite didesniuose miestuose, kaip kad Bergene, o jos ima augti atokesnių vietovių suvenyrų parduotuvėlėse, esančiose prie lankytinų objektų. Dar viena autentiška norvegiška lauktuvė – karamelinis sūris brunost. Jo rūšių parduotuvėje ne viena: vieni švelnesni, kiti stipresni. Mes pirkome štai tokį – Fløtemysost – lengvas, salstelėjęs ir, sako, vienas populiariausių brunost tipo sūriu. Ne visiems šis sūris patinka, bet kartą paragauti verta. Jis primena virtą Rududu kondencuotą pieną. Vietiniai mums pasakojo, kad su juo valgo ir sumuštinius, ir vieną. 500 g pakuotė atsieis apie 46 NOK (23 litus), mažesnė 170 g – apie 17 NOK (8-9 litus). Norvegija garsėja ir savo vilnos produkcija, tačiau į ją gražu tik pažiūrėti: autentiškais raštais ir briedžiais išmarginto megztinio kaina gali siekti ir kelis tūkstančius litų, kepurės kainuoja nuo 200 litų.
Tradicinis norvegiškas sūris - puikios lauktuvės gurmanams

Smagios kelionės po šiaurinę gražuolę!

Komentarai